Prijavno okno

Lovska koča Pod Osojnico

Leta 1967 nam je podjetje Hudournik iz Ljubljane ponudilo poceni odkup montažne zgradbe, ki so jo njihovi delavci uporabljali pri gradnji jezu na strugi hudournika.
tminka1
 
Lovci smo se na hitro odločili, da ponujeno zgradbo odkupimo za 1.000.000 din. Posel je bil sklenjen in pričela so se preureditvena dela po izdelanem načrtu. Ker je objekt stal na podstavkih, smo ga nekoliko dvignili. Najprej smo ulili temeljno ploščo in jo ustrezno izolirali ter pozidali dvignjeni fasadni del. Ko je s preureditvenimi deli objekt dobil za lovce sprejemljivo funkcionalnost, smo zgradili še primerno kuhinjo in drvarnico, ki služi tudi kot skladišče raznih materialov.
 
tminka2
 
Tako je iz lesenega montažnega objekta nastala lepa lovska koca na nadmorskivišini 680 m. Pri preurejanju koce smo lovci s 180 m oddaljenega nahajališča na ramenih prenesli 4 kubičnih metrov gramoza in l kubični meter peska. Ostali
gradbeni material je bil dostavljen s prevozi, nekaj tudi na ramenih. Pri postavitvi te koče smo lovci opravili 600 prostovoljnih delovnih ur. Iz Pologa je do koče slabe pol ure hoda po ne strmi mulatieri. Zato je koriščenje koče večnamensko: lov, lovni turizem, dopustovanje lovcev in njihovih družin. Zanimivo, da ta lovska koča ob potresu leta 1998 ni bila občutno poškodovana, kljub temu da leži na izpostavljenem mestu. Na izpostavljenem delu podora masiva Osojnice je namreč ob potresu v dolino zgrmelo na tisoče kubičnih metrov kamenja.
tminka3
 tminka4tminka5tminka6